fbpx
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Boekpresentatie Mesnevi & concert Tevazu Ensemble

Feestelijke presentatie Nederlandse vertaling van de Mesnevi & Concert Sufi Muziek Ensemble Tevazu
Nederlands eerste en enige Turkse Sufi-ensemble Tevazu geeft op zondag 19 februari 2012 een bijzonder concert, dat wordt voorafgegaan door de presentatie van de Nederlandse vertaling van het wereldbekende meesterwerk de Mesnevi van Mevlana, in het Westen bekend als Rumi. Het toneel van deze avond met mystieke muziek en derwisjdans vormt het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Hier werd tijdens de officiële opening van het Mevlana Rumi Jaar 2007 bekendgemaakt dat de Mesnevi in het Nederlands vertaald zou worden. Na jarenlange toewijding en liefde is onder eindredactie van Abdulwahid van Bommel de vertaling van het zesdelige boek gerealiseerd.
Mevlana was een hoogleraar in de Islamitische leer en jurisprudentie. Na zijn ontmoeting met Hz. Sems, wijdde hij zich geheel aan de mystieke kant binnen de Islam. Na zijn heengaan in 1273 goten zijn zoon en volgelingen de dans in een ceremoniële vorm; deze is nu bekend als de Sema ayini.

De Mesnevi bestaat uit zo’n 26.000 versregels. Het werk bevat poëtische en filosofische verhalen over vele onderwerpen, fabels, mystieke gedachten en opvoedkundige ideeën en adviezen op velerlei gebied. Al deze onderwerpen, die toch een geheel vormen zijn onder één noemer te brengen: de liefde. ‘Het doel van de liefde is God, de bron ervan is de geest’. Dit meesterwerk is inmiddels vertaald in meer dan 30 talen en wordt ook in de westerse wereld tot op de dag van vandaag beschouwd als inspiratiebron.

Het sufimuziekensemble Tevazu, een in Nederland wonende groep van Turkse sufizangers, musici en derwisjdansers brengt liederen, muziek en dans ten tonele uit de islamitische sufitraditie van de derwisjen van onder meer Konya. Al geruime tijd bestond er binnen de Turkse gemeenschap van Nederland de vraag naar een kwalitatieve groep van muzikanten die de sufimuziek en zang ten gehore konden brengen. De oprichters van Tevazu speelden hierop in door hun ervaring in de klassieke Turkse muziek te combineren met de rijke suficultuur. Middels optredens in Nederland en in het buitenland verwierf Tevazu grote belangstelling van niet alleen islamitische maar ook niet-islamitische zijde. Het ensemble brengt zogenaamde ‘ilahi’, hymnen en melodieën op mystieke gedichten van Yunus Emre en Mevlana Jelaluddin Rumi die men in Turkije veelal van generatie op generatie heeft doorgegeven en die dus bijna iedereen kent. De begeleiding is op traditionele sufi-instrumenten, zoals de ud (luit), ney (rietfluit) en trommels. Daarbij dansen de derwisjen hun intrigerende wervelende rituele sema.

Dit evenement wordt i.s.m. UETD georganiseerd.

Datum: zondag 19 februari 2012
Aanvang: 20.15 uur
Plaats: Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Prijs: Rang 1 € 26,- | Rang 2 € 20,-
Voorverkoop: Kassa Muziekgebouw | T: 020 788 2000 (ma t/m za 12:00–18:00 uur) | www.muziekgebouw.nl

Privacy Preference Center