fbpx
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Tevazu Ensemble in Meervaart Amsterdam

Ook deze avond heeft Tevazu de harten van de luisteraars in het vizier. Om die te kunnen raken is het programma gevuld met soms vloeiende en soms opzwepende sufi-muziek gevolgd door Zikrullah – het harmonieus en ritmisch uitspreken van de schone namen van Allah. Ook het oog wordt verwend met de “dans der derwisjen” (wervelende sema). Het concert wordt ingeleid met een lezing waarmee de avond ook voor niet-Turks sprekenden meer betekenis krijgt.

Het sufimuziekensemble Tevazu bestaat uit 2e en 3e generatie (Turkse) Nederlanders. De in Nederland wonende groep sufizangers, musici en semazens (derwisjdansers), brengt sinds 2001 liederen, muziek en dans ten tonele uit de islamitische sufitraditie van Turkije. Tijdens optredens in Nederland en in het buitenland ondervindt Tevazu grote belangstelling van niet alleen islamitische maar ook niet-islamitische zijde. Het ensemble brengt op originele wijze zogenaamde ‘ilahi’, hymnen en melodieën op mystieke gedichten van moslim mystici zoals Eşrefoĝlu Rumî en Yunus Emre. Zij geven in hun gedichten antwoord op onze levensvragen en zeggen dat alles wat je moet weten al bij eenieder van binnen zit. Wie zichzelf kent, kent God. God wil graag verschijnen in onze harten. Mystiek gaat om ervaringen en innerlijke beleving.

De begeleiding is op traditionele sufi-instrumenten, zoals de ud (luit), ney (rietfluit) en trommels. Daarbij dansen de derwisjen hun intrigerende wervelende rituele sema.

“Perfect love, neverending love. Increase the love and increase the longing.”

Privacy Preference Center