Ferhat Göçer pakt uit in De Doelen

Terwijl heel Nederland op 5 december Sinterklaasfeest viert, draait het in De Doelen te Rotterdam op deze avond óók om een man uit Turkije. De immens populaire zanger Ferhat Göçer trakteert het publiek in de nagenoeg uitverkochte Grote Zaal op een weergaloos concert. Ruim een jaar geleden stond hij met zijn muzikale makker op de klarinet Hüsnü Şenlendiriçi op hetzelfde podium. Op verzoek van velen liet stichting Mystiek de tenor nogmaals naar Nederland komen. Fans die vorig jaar geen toegangskaartje konden bemachtigen, genieten alsnog van een heerlijk avondje, niet van Sinterklaas, maar van Ferhat Göçer.

Oorverdovend applaus stijgt op uit de zaal bij opkomst van de artiest op wie alle aanwezigen zich al weken verheugden. Vanaf het eerste nummer is het publiek in de ban van de klassiek geschoolde stem met het unieke vibrato van de tenor Ferhat Göçer. Deze voormalige chirurg mag dan wel zijn scalpel aan de wilgen hebben gehangen, hij snijdt nog steeds: met zijn indringende stemgeluid door de ziel van zijn groeiende schare fans.
Zijn repertoire, gebaseerd op volks- en klassieke muziek, waaraan een flinke dosis pop en een scheut nostalgie zijn toegevoegd, bestaat deze avond uit recente hits als ‘Biri bana gelsin’, ‘Takvim’ en ‘Bizim şarkımız’. Ook nummers van zijn vorig jaar uitgebrachte album, waaronder ‘Cennet’, ‘Izmir Yanıyor’ en ‘Yalan’ passeren de revue. Thema’s zijn hartstocht, liefde, wanhoop en verdriet, emoties waarmee iedereen in zijn leven vroeg of laat te maken krijgt. Ferhat Göçer schrijft zijn tekst en muziek zelf, maar maakt ook gebruik van collega-tekstschrijvers en -componisten. Vooral de combinatie van Sezen Aksu’s creaties en Ferhat’s vocale capaciteiten zorgt voor absolute topkwaliteit.

De charismatische Ferhat Göçer bespeelt tijdens het concert continu de hele zaal, tot de achterste rijen en de hoogste balkons. Zijn songs brengt hij met intense bevlogenheid, met passie en emotie, er is geen moment dat hij zijn tomeloze inzet laat verslappen. Om zijn liedjes kracht bij te zetten, staat hij op het podium vaak met gebalde vuisten.
Verrassingen zijn er ook, tussen zijn hits door zingt hij plotseling de türkü ‘Dostum’, een volksliedje dat iedereen kent; de zaal zingt luidkeels mee. Dan weer pakt hij zijn gitaar om het door Queen bekend geworden ‘We will rock you’ ten gehore te brengen. Achtergrondzangeres Menent Savaş zingt solo een aria en even later een duet met Ferhat. Opeens laat hij zowel de belichting van het podium als het zaallicht doven en vraagt zijn fans met hun lichtgevende mobieltjes te zwaaien, wat in een zaal gevuld met duizenden mensen een indrukwekkende aanblik oplevert.
Na het laatste nummer geeft Ferhat Göçer nog een uitgebreide toegift en verdwijnt daarna met een grote bos rode rozen op weg naar zijn kleedkamer.

Het is een prachtige avond, de fans praten in de wandelgangen nog opgewonden na. Aan de gezichten te zien heeft iedereen enorm genoten. Wie er nog het meest genoot? Waarschijnlijk Ferhat Göçer zelf…