Funda Arar; Bruisende energie en interactie

Funda Arar was voor de eerste keer in Nederland. Een gemengd publiek was al vroeg in de avond naar De Doelen gekomen. De VIP gedeelte had een andere bekendheid als voorproefje. Karsu Donmez was met haar prachtige stem de genodigden aan het bekoren terwijl ze de piano bespeelde. Voor de gong die het begin van het concert aankondigde, had bijna iedereen zijn plaats al ingenomen.

Vol spanning wachtte het publiek op wat er zou komen.
De avond werd geopend door de TV bekendheid Ersin Kiris, actief voor het programma Wereld Draait Door waarin hij een van de jakhalzen speelt. Daarnaast is hij bekend geworden met de “Tegenfilm”.
Vooral met zijn opmerkingen over de uitkomst die je kon vinden als je zijn naam in Google intoetste ontlokte hij een lachbui bij de aanwezigen.

Hierna kwam Funda Arar het podium op. Het was voor haar haar eerste optreden in Europa, je hoorde als publiek hele lichte zenuwen in haar stem. Dat was na een paar minuten al meteen over. Ze zag er prachtig uit in haar rood / zwarte jurk met bloemetjes. Haar krachtige stem, haar uitgebreide repertoir aan klassieke en nieuwe liedjes zorgde voor een intense genot onder het publiek. Er werd volop meegezongen en je kon soms de verbazing in haar ogen zien als het publiek met een liedje meezong waarvan ze had gedacht dat ze het niet zouden kennen. Vooral de liedjes van wijlen Baris Manco en Cem Karaca bracht ze prachtig ten gehoor.

Na de pauze ging ze in haar oogverblindende jurk in gebroken wit verder met “Arapsaci” van Erkin Koray. Publiek was helemaal opgezweept en het leek net alsof het publiek en Funda Arar al heel lang bekenden van elkaar waren. Ze reageerde op elke kreet, zucht en geschreeuw uit het publiek. Twee dol gekke fans van haar mochten zelfs het podium op om haar te omhelzen. Haar professionele orkest bracht met solo acties een speciale dimensie aan het concert. Vooral haar achtergrond zanger, een mollige heer met een opera stem kreeg veel aandacht van Funda Arar. Aan het eind van het concert mocht een dame van leeftijd naar het podium naar beneden komen. Ze had de hele avond al hardop antwoord gegeven op elke vraag die Funda Arar stelde. Na veel aandringen begon de dame te zingen wat daarop een applaus ontlokte onder het publiek. Ze had toch een mooi stem.

Funda Arar genoot enorm tijdens het optreden en dit zorgde voor leuke interacties tussen haar en het publiek. Terwijl velen al moe waren van het applaudisseren bleef zij energiek doorgaan met haar optreden. Elk verzoek werd door haar ingewilligd. Bijna anderhalf uur later gepland dan de eindtijd nam ze afscheid. Ze liet een positief verbouwereerd publiek achter. Haar concert is zeker voor herhaling vatbaar.

Erdinç Saçan