Sami Yusuf warm onthaald in De Doelen

Waar de zanger, songwriter, muzikant en componist Sami Yusuf ter wereld optreedt.., de zalen zijn altijd uitverkocht. Dit was afgelopen zondag 24 oktober ook het geval in De Doelen te Rotterdam, waar de Grote Zaal tot de nok gevuld was. Met fans die hun idool al jaren volgen, met mensen die voor het eerst een concert van de charismatische ster van de moslimwereld bijwonen en met bezoekers die je bij een dergelijk concert niet snel zou verwachten.

Zoals Ursula uit Capelle a/d IJssel, die voor aanvang van het optreden met haar moeder in de foyer een kopje koffie drinkt. ‘Ik ben geen moslim, maar houd wel van het soort muziek dat Sami Yusuf brengt’, vertelt zij. ‘Ik heb een brede interesse en muziek die verbroedering brengt spreekt me aan’. Drie ‘autochtone’ dames die bij de garderobe hun jas afgeven: ‘Hij heeft een heel mooie stem en zingt ook in het Engels, dat maakt het voor ons ook toegankelijk’.

Op het nog lege podium is een opstelling van instrumenten te zien die de indruk wekt van een ‘normaal’ popconcert: drie gitaren, een uit de kluiten gewassen drumstel en een keyboard. Twee Meiden van Halal openen deze gedenkwaardige avond. De band speelt de intro van het openingsnummer ‘You came to me’, waarna Sami Yusuf onder een daverend applaus zijn opwachting maakt. Hoewel hij een wereldster is, zijn de bijbehorende sterallures hem totaal vreemd. Zoals Sami Yusuf ooit in een interview aangaf vindt hij dat het niet om hém gaat, maar om zijn muziek. Uiterst bescheiden is zijn uitstraling; gekleed in een eenvoudige, donkere outfit neemt hij plaats achter zijn keyboard.

Na het eerste nummer dankt Sami Yusuf de organisatie voor de uitnodiging om weer in Nederland, ditmaal in Rotterdam, op te mogen treden. Tegelijkertijd excuseert Yusuf zich, dat hij na het eerste concert in Nederland dat vier jaar geleden plaatsvond in Utrecht zo lang is weggebleven. Hij bewaart warme herinneringen aan Nederland en is blij zijn broeders en zusters vanaf het podium te mogen begroeten.

Sami Yusuf brengt religieuze nummers die hij van een eigentijds jasje heeft voorzien. Hij creëert hiermee een geheel nieuw genre van moderne islamitische muziek. Hij zingt in het Arabisch, Engels, Turks en Perzisch met gebruik van bijbehorende ritmes. Thema’s van zijn repertoire zijn liefde, tolerantie, vrede en geluk. Werden vroeger religieuze teksten door een minimum aan instrumenten begeleid, de internationale 5-koppige band van Sami Yusuf pakt groots uit met meeslepende gitaarriffs en daverende drumsolo’s. Eén instrument herinnert aan vroegere tijden: de ney. Een rietfluit die al duizenden jaren verbonden is met islamitische muziek en die een rechtstreekse verbinding met ieders ruggengraat lijkt te hebben. Sami Yusufs muziek biedt moslims die geen of weinig affiniteit met westerse popmuziek hebben een alternatief. Daarnaast kan je van beide stromingen houden, Sami Yusuf is een verrijking in alle opzichten. In zijn liederen zijn naast religieuze inhoud ook sociale en humanitaire teksten te horen. Het nummer ‘Anne’ gaat over de belangrijke rol die de moeder speelt in het leven van iedere sterveling en met het lied ‘Ummah’ (moslimwereld) laat Yusuf weten geweld van moslims in naam van de Islam te veroordelen.

Tijdens de pauze blijkt bij navraag dat niet alleen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse moslimbevolking vertegenwoordigd is: fans uit België, Duitsland en Frankrijk hebben er vele uren reizen voor over gehad om bij dit concert aanwezig te zijn. Zoals Abdelhak en Zahia uit Frankrijk: een vliegreis vanuit hun woonplaats Lyon met overstap in Strassbourg bracht hen naar Schiphol om hun idool in Rotterdam te kunnen zien optreden. Waarom zij deze 7 uur durende reis hebben afgelegd? Met een brede glimlach zegt Abdelhak: ‘Wij zijn grote fans van Sami Yusuf, zijn boodschap van tolerantie, liefde en vrede, verpakt in zijn teksten, bewonderen wij in hoge mate. In deze tijd van spanningen in veel Europese landen ten opzichte van moslims, is Sami Yusuf zo enorm welkom. Hij is een bruggenbouwer tussen verschillende culturen en geeft de moderne Europese moslim een stem’.

Was het publiek voor de pauze nog enigszins rustig, in het tweede gedeelte leeft de zaal intens mee. Het nummer ‘Without You’ wordt luidkeels meegezongen en de gezamenlijk gezongen lofzang Tekbir-i Salawat zorgt voor ontroering, ook bij de aanwezige niet-moslims.

Terwijl de 2000 toeschouwers de rest van het concert meeklappen en juichen, is opeens het moment van afscheid. Na een staand, ovationeel slotapplaus zingt Sami Yusuf een toegift. Aan een indrukwekkende avond is een einde gekomen en Sami Yusuf vertrekt met armen vol bloemen naar London, waar zijn fans zullen staan te trappelen om hem te verwelkomen.

Met dank aan Elko en Nettie Westervaarder