Turks fenomeen Zülfü Livaneli met open armen ontvangen in De Doelen

Van heinde en ver toegestroomde fans van Zülfü Livaneli vulden afgelopen zaterdag 4 november de Grote Zaal van Concertgebouw De Doelen. Hooggespannen waren hun verwachtingen: deze levende legende weet immers al een halve eeuw zijn miljoenenpubliek te boeien. Generaties groeiden op met zijn muziek, films en boeken. Dertien jaar geleden concerteerde Livaneli voor het laatst in Nederland. Geen wonder dat naarmate de aanvangstijd van zijn optreden naderde, de spanning in de zaal voelbaar steeg.

Bekijk foto’s

Het geduld van de aanwezigen werd nog even op de proef gesteld; de voorstelling begon met een korte film over het veelzijdige oeuvre van Livaneli. Er viel een overzicht te zien van de onwaarschijnlijk grote hoeveelheid boeken, films, filmmuziek en albums die dit fenomeen creëerde. Ontmoetingen met regeringsleiders en grote namen uit de wereld van muziek passeerden de revue. Zijn politieke loopbaan, functie van bruggenbouwer, inzet voor vrijheid van meningsuiting. Pleitbezorger voor verdraagzaamheid, saamhorigheid en democratie. Onwaarschijnlijk veel, bijna te veel voor één mensenleven.

Toen Zülfü Livaneli na deze intro het toneel betrad, bleek hoe geliefd hij is. Het publiek stond massaal op uit respect en waardering, een oorverdovende en minutenlange staande ovatie viel hem ten deel. Bij sommige toeschouwers vloeiden tranen van blijdschap en ontroering, anderen hadden kippenvel of zwaaiden met beide armen in de lucht naar hun idool.

Na deze ontlading zette de zeskoppige band het nummer Merhaba in, eindelijk was Livaneli’s stem te horen. Zijn warme stemgeluid gepaard gaand met een grote charismatische uitstraling hebben bij het klimmen der jaren niet aan kracht ingeboet. Zowel oude als nieuwe nummers kwamen aan bod. Hij lijkt over een creatieve bron te beschikken die nooit opdroogt. Zijn door diepere gelaagdheid imponerende teksten bevatten thema’s als vrijheid, verbroedering, gelijkheid, saamhorigheid tussen mensen en landen onderling. Ook de maatschappelijke betrokkenheid van Livaneli kwam tot uiting toen hij vertelde ten behoeve van de aardbevingsslachtoffers in Van een benefietconcert te hebben gegeven om vervolgens een lied aan hen op te dragen.

Veelvuldig werd er door het publiek meegezongen. De hele avond was er een atmosfeer van intense verbondenheid tussen Zülfü Livaneli, zijn begeleiders en het publiek. Voor alle aanwezigen een onvergetelijke gebeurtenis!